NASI TOMATO
BAHAN-BAHAN A:-
- 2labu bawang besar (dicincang halus)
- 4ulas bawang putih (dicincang)
- 2cm halia (dicincang)
- 4cm kulit kayu manis
- 3kuntum bunga cengkih
- 3kelopak bunga lawang
- 3biji buah pelaga (ditumbuk)
BAHAN LAIN :-
- 500gm beras (basuh&toskan)
- 3cawan air
- 1/3 cawan sos tomato magi
- garam secukup rasa
BAHAN HIASAN :-
- ¼ cawan bawang goreng
- 1biji tomato (dihiris)
- daun pudina
CARA-CARANYA:-
- panaskan minyak dan tumis ramuan A hingga wangi.
- masukkan beras dan goreng hingga beras bersalut minyak.
- masukkan air, sos tomato magi dan garam secukup rasa.
- masak nasi bertutup hingga air kering dan nasi masak.
- hias dengan bawang goreng dan daun pudina.
NASI BUKHANA
BAHAN-BAHAN :-
- 4cawan beras
- 4cawan air
- 1ekor ayam(potong kecil)
- 1senduk besar minyak sapi
- 1tin susu cair
- 4cm halia (dihiris)
- 10ulas bawang merah (mayang halus)
- 10ulas bawang merah (kisar)
- 10ulas bawang putih (kisar)
- 7biji buah badam
- 3biji buah tomato (mayang bulat)
- 2sudu besar jintan manis
- 1sudu besar jintan putih
- 4sudu besar ketumbar
- 1labu bawang besar (mayang bulat)
- sedikit daun pudina
- sedikit garam
- sedikit serbuk kunyit
- sedikit bawang goreng
BAHAN REMPAH:-
- 8 kuntum bunga cengkih
- 5 biji buah pelaga
- 6cm kulit kayu manis
CARA MENYEDIAKAN:-
- ayam dipotong kecil, digaulkan sedikit kunyit dan garam, lalu digoreng hingga
masak. Ketepikan.
- jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling@dikisar hingga lumat.
Asingkan.
- tumiskan jintan manis, intan putih,ketumbar dgn bahan rempah serta bawang
besar dan tomato hingga wangi.
- masukan ayam dan kacau rata. Kemudian masukan susu cair,daun pudina dan
air.
- apabila sudah mendidih bolehlah masukkan beras dan tanak sehingga masak.
ACAR TIMUN
BAHAN-BAHAN:-
- 1biji timun
- 1batang lobak merah
- ½cawan cuka
- 2sudu makan serbuk cili
- 2sudu munyak masak
- 1sudu makan bijan
- 1sudu makan serbuk kunyit
- 1sudu makan gula pasir
- 1sudu kecil biji sawi
CARA-CARANYA :-
- timun&lobak merah dipotong memanjang. Kemudian gaulkan dgn serbuk kunyit.
- Sangai biji sawi dlm kuali, masukkan minyak masak, serbuk cili, timun, lobak merah.
- Apabila mendidih masukkan garam, bijan, cuka&gula pasir. Masak lagi hingga pekat.
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN :-
- ayam
BAHAN-BAHAN KISAR :- - lada kering 2genggam
- bawang merah
- bawang putih
- halia
- serai
BAHAN-BAHAN LAIN :-
- garam
- gula
- msg(ajinamoto)
- kayu manis
- bunga lawang
CARA-CARANYA :-
- tumiskan bahan yg dikisar sampai pecah minyak
- masukkan gula, garam, msg, kayu manis&bunga lawang
- ayam goreng dulu sblm dimasukkan ked lm baan tumisan
SAMBAL SOTONG MASALA
BAHAN-BAHAN :-
- 1/2kg sotong basah
- 100ml air
- 1sudu mkn serbuk kari masala
- 1biji bawang besar(dikisar)
- 4ulas bawang putih(dikisar)
- 5sudu mkn serbuk cili
- 2biji cili mera(dihiris serong)
- 2biji cili ijau(dihiris serong)
- 1biji bawang esar(dihiris bulat)
- ½ sudu kecil garam masala
- 60ml minyak masak
- garam&gula pasir secukupnya
CARA-CARANYA :-
- Sotong dipotong bulat&dibersihkan
- Panaskan sedikit minyak masak dlm kuali. Tumiskan bahan yang dikisar tadi & garam masala. Masukkan serbuk cili, serbuk kari & air.
- Apabila garing masukkan sotong. Masak hingga empuk.
- Kemudian masukkan garam, cili merah, cili hijau&bawang besar. Kacau rata & tutupkan api.
No comments:
Post a Comment